maandag 23 maart 2020

Corona: Wat kan je nóg doen bij een lichte vorm van besmetting? e.a.

't Is dat ze je er niet mee om de oren smijten, met coronadingetjes, maar 'k ga het toch ff delen. 

Evolutie van de aarde 

Onze planeet aarde is in volle evolutie, zoals dat altijd al is geweest. Ijstijden, opwarming, verschuivingen van de aardas, bewoners die uitsterven, nieuwe bewoners die zich ontwikkelen of hun intrede doen... Daar is niets nieuws aan. De aarde zorgt voor zichzelf en is eigenlijk altijd in evenwicht. En af en toe gebeuren er dingen zoals nu het geval is. Uiteraard heeft dat gevolgen. 

Niets is echter voor niets, dat merk je ook nu weer. Er komt een nieuw evenwicht, op verschillende vlakken. De mensenpopulatie verandert, net als de dierenpopulatie ook te lijden heeft gekregen onder de bosbranden van de afgelopen jaren. 

Wat brengt dat nog met zich mee? 
Mensen gaan anders handelen, over dingen nadenken, systemen die niet meer werken gaan er anders uitzien of verschijnen in nieuwe vormen, andere manieren van voelen of in het leven staan, er komt begrip voor vanalles en nog wat, het belang van functies, organisaties, jobs, samenwerkingen wordt in vraag gesteld en bijgestuurd,... Niets nieuws onder de zon, want dat is al een tijdje aan de gang. 

Naar een verhoogd bewustzijn

Dit alles tezamen en alles waar de volledige mensenmassa de voorbije jaren doorheen is gegaan wat betreft emoties en golven van verandering op individueel vlak - het is voor heel veel mensen best pittig geweest of zal nog pittig worden (of ook niet) - maakt dat het bewustzijn omhoog gaat. We gaan naar een nieuwe manier van samenleven, een nieuwe aarde. Met nieuwe of vernieuwde technologieën, andere daginvullingen, een andere manier van omgaan met elkaar en menselijke kwaliteiten en potenties die totnogtoe niet of weinig werden aangeboord. Een nieuw tijdperk. Dat gaat niet zonder slag of stoot, we delen met z'n allen in alles wat gaande is, als individu, maar ook als collectief. 


Wat te doen?

De wetenschappelijke kant van (de ontwikkelingen van) het coronavirus laat ik even aan me voorbijgaan, hoewel dat ook mega-interessant is. 
Wat ik daarover graag deel naast alle maatregelen die nu van kracht zijn (en best ook echt wel nageleefd worden - er zijn omstandigheden waarin ik me echt wel aan de regels houd): 

Indien niet besmet of er niet van op de hoogte

Volg sowieso de instructies op die via de media worden meegedeeld. Geen rebellie hierin, nu moet je gewoon luisteren. 
Zolang je niet besmet bent of onwetend daarover, ben je gerust en hoef je ook niet in paniek te geraken. Gedachten van angst alleen al kunnen je verlammen, terwijl er eigenlijk 'niets aan de hand is' zolang jijzelf of een naaste het niet hebben. Veel aangenamer is dan van je te focussen op de dingen van alledag en niet overdreven veel met het nieuws bezig te zijn. Life goes on, ook in tijden van corona. Als je het toch graag opvolgt, is het goed van er nuchter onder te blijven en je je ondertussen bezighoudt met wat van belang is: eigen werk en activiteiten, entertainment voor kinderen, klusjes die opgeknapt kunnen worden, nieuwe hobby's, zorg voor hulpbehoevenden, tuinieren,... 
Met internet en youtube aan je zijde, een oneindig aantal appjes voor gelijk welke activiteit, kan je een heel eind verder. Ook zonder dat kan je zelf wel wat bedenken. Ook met kiezelsteentjes kan je allerlei spellen bedenken. Wees creatief. 

Indien wel besmet

Heb je het idee dat je symptomen hebt van corona, bel dan je huisarts of een dokter. Zij overlopen met jou wat je precies ervaart en geven ook verdere aanwijzingen.

Blijf kalm
Ook in geval van besmetting, blijf zo kalm en rustig mogelijk! Paniek en angst helpen je niet in dat geval, integendeel. In héél veel gevallen heb je wel symptomen, maar hoef je niet onmiddellijk naar het ziekenhuis en kan je thuis uitzieken. In dat geval is het belangrijk naar je lichaam te luisteren en ook de rust in je hoofd te bewaren. Gedachten die je slechter doen voelen, kan je nu best missen en helpen je geen meter vooruit. Angst mag er zijn natuurlijk, je hoeft dat niet uit de weg te gaan als het er is, geef het dan de ruimte door het bijvoorbeeld te benoemen, er met iemand over te praten, het uit te kleuren met waskrijt op papier... Keep the faith. Dit alles dient een hoger doel.

IEDEREEN IS DAAR ANDERS IN EN HEEFT VAAK OOK ANDERE BEHOEFTEN. GA DUS NA WAT JIJ NODIG HEBT EN WAT VOOR JOU WERKT.

Luister naar je lichaam
Luister goed naar je lijf. Jij bewoont het, jij ervaart het. Iedereen is daar anders in en heeft vaak ook andere behoeften. Ga dus na wat jij nodig hebt en wat voor jou werkt. 
Wil je in bad? Ga in bad. Wil je slapen? Slaap. Wil je buiten? Ga even buiten (zolang dat mag) of hang je hoofd uit het raam. Een mensenlichaam kent een geweldig zelfgenezend vermogen. 

Volledig ademhalen
We vergeten het misschien af en toe, hoe belangrijk het is: ademen. De manier waarop we ademhalen zegt ook iets over hoe we het leven ervaren en in het leven staan. Adem is leven. Ik leerde het als kind al: ademen maakt een groot verschil in gezondheid en ziekte. Mocht er één generatie fatsoenlijk en bewust leren ademen, zouden er heel wat minder ziektes zijn. Vanuit je buik, diepe onderbuik met enkel je longen, met gebruik van je middenrif, doorheen je neus of je mond. De adempauzes die je legt tussen ademteugen bij in- en uitademen. Alles heeft effect. Drie volledige ademhalingen in een traag ritme, met volledig inademen en volledig uitademen. Heerlijk. Of met tussenpauzes tussen zowel in- als uitademen. Elke manier van ademhalen heeft een ander effect.   

Etherische olie
Mocht je last krijgen van je ademhaling, kan je gebruik maken van een verdamper en etherische olie. Heb je geen verdamper, dan kan je een pot met kokend water opzetten en daar etherische olie in doen. Wat goed werkt: tea tree, eucalyptus, munt. De drie samen. Ook tijm is bruikbaar. Daarmee kan je de ruimte zuiveren, maar ook zelf regelmatig inhaleren kan werken voor een betere ademhaling. Ook deze druppels aan je bad toevoegen is nuttig. (Dit is slechts een kleinigheidje, dat is te miniem als je aan een beademingstoestel moet in het ziekenhuis.) 
1 druppel tea tree op een liter water en regelmatig een slokje nemen is ook werkzaam. 

Warmte
Alle warmte is deugdzaam en zou bovendien virusdodend zijn. Een bad of douche kan dan deugd doen, net als een warme drank als thee of soep. Je kan met zuiverende en ontstekingsremmende thees werken zo je wil en het in huis hebt. Tijm, rozenbottel, eucalyptus, kamille en linde, een samengestelde thee voor een betere ademhaling, nachtrust of andere. 

Visualisatie
Vermits je wil genezen, is het goed van je reeds in te beelden dat je genezen bent en er zo goed mogelijk naar te handelen ook, alsof je gezond bent. Visualisatie is een sterk middel als je het juist toepast. 
--> Je hersenen maken geen onderscheid tussen wat echt is en de fantasiebeelden in je hoofd. Je kan je dus inbeelden dat je vrolijk en levendig en wel rondloopt. Let wel: het gevoel dat je hieraan koppelt is van belang om het ook als 'werkelijk' te ervaren. Hoe voel je je als je gezond bent, wat doe je, wat zeg je, met wie ben je? Welke emotie koppel je hieraan? Vreugde, enthousiasme,.... Hoe meer elementen je eraan kan toevoegen, hoe sterker dit werkt. Ook hier weer, het is een hulpmiddel, maar kent met absolute zekerheid wel effect als je het traint of correct en krachtig toepast.

Ben je ziek, dan zijn steeds dezelfde dingen van belang: voldoende nachtrust, voldoende slaap, en idem voor eten en drinken. 

Voeding
Wat voeding betreft, kan je je immuunsysteem alvast versterken door vitamine C toe te voegen aan je dieet. Véél fruit en groentjes


Vitamine C vind je onder andere terug in citrusvruchten, kiwi's, aardbeien, bessen, ananas, mango, broccoli is de krachtpatser bij uitstek (niet per se voor vitamine C).   
Met een hoop fruit en groente en een gevarieerde voeding vul je alle benodigdheden weer aan in je lichaam. Vers fruit, smoothies, shakes, fruitsla, fruitpap, en groenen rauw of gekookt,ze hebben allemaal hun nut. 
Fruit verminder je best terug als je diarree krijgt of hebt. 

Blijf in beweging
Of je nu buiten kan of niet, in beweging blijven is altijd goed, desnoods vanuit je bed. Je vingers masseren, je armen, benen, je lichaam, bodyscanneke doen om goed te kunnen slapen, yoga, met je armen zwieren, als een kikker of eend doorheen je woonst kruipen, een stevige workout, de bewegingen waar je je goed bij voelt. Of je deugd doen ( da's niet altijd hetzelfde, right :-) ) 

Muziek

Muziek, klanken en melodieën kunnen je exact brengen waar je behoefte aan hebt. Dat wat matcht voor jou op dit moment, is als een wilde weldoener. Thetawaves/binaural beats over klassiek, naar pop, naar rock'nroll, heavy metal (not my kind of stuff, maar ieder zijn ding he), grassblues, lovely lullabies,... whatever je een goed gevoel geeft, je blij maakt, doet zingen en swingen, tot rust brengt, troost,... alles is goed. Zelf zingen of neuriën en muziek maken is natuurlijk ook goud waard. 

Een luisterend oor
Zie je het even niet meer zitten en draaien je gedachten alle kanten op, zie je geen uitweg meer en kom je jezelf elke 2 seconden tegen? Niemand om eens een babbeltje mee te doen of stoom af te laten? Bij Tele-onthaal (bel 106) luisteren ze naar jou terwijl je anoniem blijft en kan je even hart luchten. Letterlijk. Voor jongeren is er Awel.


Kleine ideetjes, kleine beetjes, luister goed naar je eigen lijf. 
Geniet ook van de zalige momenten, van klein geluk en suc6verhalen!!! 
Weet, ook dit gaat voorbij. 

Take care of yourself and eachtother! 









Geen opmerkingen:

Een reactie posten