zaterdag 4 juli 2020

Aangenamere sfeer op de werkvloer creëren

Ik ben in mijn early twenties en op mannen- en vrouwenweekend in Château Frandeux. Naar het einde toe zitten beide groepen in een halve cirkel tegenover elkaar en worden er ervaringen gewisseld en vragen gesteld. 

Eén van de mannen, een schooldirecteur, vraagt zich af hoe hij het gekibbel in zijn volledig vrouwelijk team van leerkrachten kan aanpakken

Mannen en vrouwen zitten anders in elkaar, zoveel is duidelijk. Een groep vrouwen onderling en een groep mannen onderling zullen een geheel andere dynamiek en manier van omgaan met elkaar ontwikkelen. Zet je één man in een groep vrouwen of 1 vrouw in een groep mannen en je hele dynamiek verandert. Geen ontkomen aan. 

Een belangrijke factor in een team - of dat nu op het werk is, in een gezin of in andere structuren waarbij mensen met elkaar omgaan - is en blijft communicatie. Het liefst open en eerlijke communicatie
Heb je iets te zeggen over een ander, zit er een haar in de boter met een collega, zijn er opmerkingen of zijn er misschien andere mogelijkheden in aanpak, dan kan je naar de directeur stappen. Net als het aan kinderen wordt geleerd om naar de leerkracht te stappen als hen iets dwarszit, zelfs in eerste instantie (in plaats van ze te leren het zelf op te lossen, kunnen ze prima hoor!). 
Dat alleen al zorgt voor spanningen. Heb je iets te melden, dan doe je dat best rechtstreeks bij de betrokken persoon. Daar leer je het meest van. 'Problemen' hoeven ook niet als probleem omschreven te worden. Je kan ook gewoon zeggen waar je mee zit. Misschien is het sneller opgeklaard dan je denkt. 

Waar een probleem is, kan je het evengoed zien als een kans, een uitnodiging, een uitdaging. Wat kan je hier leren, voor jezelf en met elkaar? 
Bloemsierkunst Krayenhoff | Bloemen Nijmegen

Natuurlijk zijn er altijd hulpmiddeltjes om de boel op te vrolijken en het aangenamer werken te maken. 
Wat dacht je van een liefdesweek? Een week boordevol uplifters

Je kan namen trekken en een week lang één of meerdere collega's in de watten leggen of extra aandacht geven aan iedereen in het algemeen. Dat gaat van complimentjes over coole movekes doen tussendoor, geschenkjes, een etentje samen, een traktatie, een plaatselijk massageke, quotes en verstopte kattenbelletjes. Leg je de dingen dan ook nog eens op een onverwachte plek, dan maakt het dat extra verrassend
Het zijn dus eigenlijk allemaal kleine verrassingskes en kleine attenties, een pluim en dat doet ieder wel eens deugd, zeg nu zelf. Een streepje muziek hier en daar maakt het ook alweer menselijker. 

En natuurlijk hoeft dat niet tot een week beperkt te blijven. Wie het niet van nature heeft, kan het implementeren en wat vaker toepassen. 







Geen opmerkingen:

Een reactie posten