zaterdag 4 juli 2020

Leven volgens je eigen bioritme

 
Elk mens heeft een eigen ingebouwde biologische klok. Zo zal de een van nature later gaan slapen en later opstaan. Of vroeg gaan slapen en vroeg opstaan. Het moment waarop je honger krijgt, hangt daar ook mee samen. Ook dat hongergevoel komt als vanzelf de kop opsteken, hoef je helemaal niets voor te doen. 

Als mens pas je je ritme wel vaker aan aan de omstandigheden. Werk je buitenshuis, heb je een baby of jonge kinderen, doe je nachtwerk,... dan ziet je ritme er helemaal anders uit. Daar valt prima mee te leven, want je maakt het ernaar. Je zorgt ervoor dat het werkt voor jou. En werkt het niet, dan ga je het vroeg of laat wel een keer anders aanpakken. 

Een zekere routine in je dagelijks ritme is goed voor je gezondheid. Slaap je op onregelmatige tijdstippen, wanneer het je uitkomt, te weinig, te veel,... dat heeft uiteraard zijn effect op je gehele systeem. Regelmaat brengt overzicht, duidelijkheid en een zekere houvast, ook voor je lichaam. 
Daarin heeft de ayurveda een heel stappenplan. Volg je dat plan, dan krijg je meer evenwicht in je lichaam en in je leven. Er wordt immers gekeken naar je constitutie (hoe je lichaam in elkaar steekt) en welk ritme, welke voeding,.. het best bij je passen. 
Nu kan je gelijk welk plan en gelijk welke theorie volgen, het belangrijkst is dat jij je goed in je vel voelt en dat je gebaat bent bij je persoonlijk ritme, slaap- en voedingspatroon. Een plan van een ander of eentje van eeuwenoude wijsheden en tradities kunnen zeker een hulpbron zijn, een richtingaangever om dingen anders aan te pakken en handig om weer op gang te komen als je even het evenwicht kwijt bent of vanuit interesse. In alles zit een waarheid. Uitzoeken wat voor jou het best werkt, op welke momenten van de dag je het meest energie hebt, wanneer je het best denkwerk doet en wanneer je creatiever bent en rustiger of administratief werk doet, kan je ook uit de boeken halen, je leven ernaar inrichten of je kan het voor jezelf eens nagaan als je voor een langere periode minder 'verplichtingen' hebt.  

'Vroeg' opstaan heeft zo zijn voordelen. Dat gaat meestal gemakkelijker als je ook op tijd gaat slapen. 
Heel wat mensen zweren bij opstaan voor dag en douw, tussen 4u en 6u. Het ideale moment voor een verfrissende ochtendroutine en een optimale start van de dag.

Chinese orgaanklokPin op Traditionele chinese geneeskunde
Om 6u opstaan en voor 8u eten of rond 7u opstaan en voor 9u eten, is nog steeds 'vroeg' op de ochtend. 
Het maakt - ook volgens de orgaanklok - een verschil in hoe je je de rest van de dag voelt en voor je spijsvertering. Je slaapritme kan dus een immens verschil maken in hoe fit je je voelt. 
Voor wie 's nachts werkt, verloopt dat helemaal anders natuurlijk. Ook dan kan je een zekere regelmaat inbouwen met voldoende slaap en een relatief gezond eetpatroon op jouw maat. 
Er zijn mensen die echt niet veel slaap nodig hebben, veel energie hebben en zich toch heel fit blijven voelen. Zoals gezegd, doe wat werkt voor jou en waar je je goed bij voelt. 

Middageten - afhankelijk van het uur dat je 's morgens at en wanneer je opstaat - zal voor sommigen alweer rond 11u zijn, voor anderen om 12u en nog anderen om 13u. 's Avonds eten rond 17u en 18u. 
Na 19u nog eten, zorgt ervoor dat je spijsvertering nog enige tijd werk heeft en misschien niet volledig voltooid is voor je gaat slapen. Dat doe je dus beter niet. 

Nog even in de buitenlucht voor je gaat slapen, kan ook alweer de nachtrust bevorderen. Een wandeling, een fietstocht, een yogasessie of een goed boek, allemaal prima. 
Heb jij een regelmatig leefpatroon? Of is dat 1 en al chaos (dat kan ook boeiend en leerrijk zijn natuurlijk)? :-) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten