maandag 27 januari 2014

Frustratie ombuigen in actie

16/02/2013

Mensen die heel erg aan zichzelf aan het werken zijn of bezig zijn met dichter tot zichzelf te komen, komen vaak op een punt dat frustratie niet ver te zoeken is. Je ont-dekt allerlei zaken, zowel over jezelf als over je naasten. Je gaat dingen ‘zien’, die anderen niet onmiddellijk zien. Dat kan zeer frustrerend zijn.


Via familieopstellingen of middels eigen observatie binnen familiekringen kom je zaken te weten, begin je patronen te zien die in verschillende relaties spelen, zie je dingen die van generatie op generatie worden doorgegeven, zo ook aan je eigen kinderen als je die hebt. Ook dat kan zeer frustrerend zijn. Je wéét en ziet wat er aan het gebeuren is, soms weet je ook wat je eraan moet doen, maar lukt het je niet. Hoe meer je te weten komt, hoe meer je wil veranderen. En daar wringt vaak het schoentje. Je bent zo druk bezig met de dingen te willen veranderen en iedereen te vertellen over wat je allemaal wil veranderen, dat er helemaal niets veranderd. Het enige dat er gebeurt, is je frustratie die groeit en daarmee ook je ongelukkig zijn. Als je alles wil veranderen, omdat alles anders en beter kan, kan je niet meer genieten van de dingen zoals ze nu zijn. Je ziet niet meer het moois in elk persoon, in elke situatie, in elk geschenk. Je ziet enkel nog dingen die je anders wil, niets is nog goed. Dat is niet erg fijn leven. Leer ook te genieten van wat je wél hebt, van de weg die je reeds aflegde, van wat je reeds allemaal bereikt hebt. En wees er dankbaar voor
 
Onderneem actie Een zeer gekende uitspraak van Gandhi luidt als volgt: ‘Be the change you wish to see in the world.’ Enkel praten over de dingen die je zo graag wil veranderen, heeft, zoals gezegd, geen enkel nut (behalve in den beginne). Wil je werkelijk dat er iets verandert in jouw omgeving en in de wereld, dan zal je zelf eerst actie moeten ondernemen. Uiteraard wil je héél véél dingen veranderen en liefst nu meteen en dat vraagt tijd; vaak meer dan je zou willen.

Schrijf je wensen op
Wat je kan doen om al die veranderingen ook te realiseren, is al eens te beginnen met al je droomwensen op te schrijven. Twee vragen die je daarbij kunnen helpen, zijn: Hoe wil jij anders zijn? En wat zou je anders willen? Vermits je niet al die dromen in één keer kan realiseren _ Rome is naar 't schijnt ook niet op één dag gebouwd _ zal je moeten kiezen. Eén voor één en stap voor stap. 
 
Kies
Uit je lange wensenlijst kies je maximum drie items die voor jou op dit moment van groot belang zijn of die voor jou de basis vormen voor een beter en gelukkiger leven. Beter nog is er slechts één te kiezen, omdat je je dan volledig kan focussen op dat ene project. Meerdere projecten tegelijk opstarten kan ook, maar het zal je uiteindelijk meer tijd kosten om het rond te krijgen. Het zal ook je doorzettingsvermogen testen, omdat je einddoel verder ligt dan wanneer je met slechts één project bezig bent. Ben je echter goed in focussen? Ga je gang met drie items tegelijk.
 
Focus
Focus dus best op één nieuw project waar jij de komende week aan zal werken. Spit het idee helemaal uit. Wat moet je doen om deze verandering door te voeren? Wat heb je nodig? Welke vaardigheden zijn nodig en zal je mogelijk moeten bijleren? Wie kan je helpen? Maak een schema of stappenplan en werk puntje per puntje af. Zéér belangrijk: maak het af! Doe je dat niet, dan beleef je geen suc6ervaring, krijgt je zelfvertrouwen een knauw en kost het je heel wat meer moeite om het op een later tijdstip toch af te werken.

Beloon jezelf en geniet
Heb je dit projectje afgerond én je past het toe of je hebt het getoond aan wie het getoond moest worden, beloon jezelf dan met iets leuks. Geniet ook van wat je verwezenlijkt hebt! Klaar voor project twee. Zo werk je alvast je drie belangrijkste items af. Als je zelf dingen verandert, (zelfs al is dat enkel het idee over iets) zal je zien dat de dingen rondom jou mee veranderen. Heerlijk toch?!