donderdag 25 februari 2021

Hoe los jij deze oefening op? * anders denken *


Heerlijk dit, toch?! Helemaal juist! Kinderen die vraagstukken anders lezen of interpreteren, het zijn de relschoppers van morgen, de liefdevolle ambassadeurs voor verandering, het zijn changemakers die belichamen hoe het ook anders kan en duidelijk maken dat niet iedereen op dezelfde manier naar de wereld kijkt.

Net als een jongen van het tweede leerjaar die in de klas helemaal achteraan apart zit, met een houten bak op zijn bureau om zich beter te kunnen concentreren. De jongen die in de rij richting uitgang van de school (einde van de halve schooldag) zijn vest niet wil aandoen met dit mooie weer putje winter (een jas heeft hij niet bij). De andere kinderen hebben allemaal hun jas al aan. De leerkracht verplicht hem zijn jas aan te doen, net als de andere kinderen. Eens voorbij de poort, kan hij kiezen of hij zijn vest aanhoudt of uitdoet. Opmerking van de jongen: 'Iedereen is hier hetzelfde.'

Opmerking van de jongen: 

'Iedereen is hier hetzelfde.' 

Dit is een kerel die luistert naar zijn eigen lijf, die het voldoende warm heeft, ook met blote armen. Waarom moet die dan een jas aan? Omdat iedereen dat doet? Omdat een leerkracht of volwassene dat wil? 

Een kind (en zeker eentje als deze) kan vaak prima inschatten of die wel of niet een jas of trui aan hoeft. Leren luisteren naar je lijf is belangrijk, zelf kunnen kiezen en beslissen ook. Wie bepaalt er dan of hun jas aan of uit moet? Hoe kan een buitenstaander dat voor een ander bepalen? En hoe leer je beslissingen nemen en keuzes maken als een ander dat steeds voor jou doet? 

Wie het werkelijk te warm of te koud heeft, zal heus wel van gedacht veranderen en alsnog die jas of trui aantrekken of uittrekken. Dat is voor volwassenen precies hetzelfde: in t-shirt, want dat voelt prima en ik neem m'n jas over de arm mee. OF Ik trek m'n jas aan. Klaar. Bij te warm gaat ie open of uit.

Hoe leer je vertrouwen behouden in je eigen weten en zijn, hoe leer je beslissingen en keuzes maken als anderen het steeds voor jou doen? 

Kinderen die zelf willen beslissen, leren ook het best door zelf te beslissen. Zijn ze een keer de deur uit zonder een jas (ondanks wat ouders of leerkrachten zeggen met betrekking tot het bijvoorbeeld koude weer) en het is tóch kouder dan verwacht - of het weer is omgeslagen - dan is dat de béste leerschool om een volgende keer anders te handelen. 

P.S.: Het veel uitgesproken zinnetje: 'Doe je jas aan/dicht of je wordt ziek' is er nog zo eentje. Hoe weet jij dat? Dat is afhankelijk van de persoon in kwestie, het moment en de omstandigheden. Niet van de ervaringen van anderen en veralgemeningen. 

Ken je kind, ken jezelf en het verschil daartussen. ;-) 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten